Skip navigation

Pempek Palembang is indonesian food from South Sumatera. This food is made from fish, tapioca flour and garlic. Actually it looks like meatball. You can say fishball. But the shape is not always round so fishball or meatball is not the right name. Pempek Palembang is served with Cuko Pempek, which is sauce made from water, Javanese brown sugar, vinegar, garlic and spices. You can try to google “Pempek Palembang”.  This food is always my favourite. There is a song about this food.

***

Selama meninggalkan Bandung aku selalu merasa terkena kutukan Pempek Palembang. Sepertinya aku terkutuk tidak bisa makan Pempek sebelum kembali lagi ke tanah kelahiran. Banyak sekali kenanganku bersama Pempek Palembang yang membuatku ngidam makanan ini. Suatu hari aku berinisiatif membuat makanan ini demi menghilangkan kutukan ini maka terjadilah Workshop Pempek Palembang. Sejak saat itulah, aku mengalami pencerahan. Sekarang aku mengerti makna Perjamuan Kudus, mengapa makan-makan dikenang sebagai proses kebangkitan manusia dari kematian. Pempek Palembang bagaikan “Agnus Dei” dan “Roti Hidup yang Kekal” bagiku.

***

Lagu ini dipersembahkan bagi penggemar Pempek Palembang.

***

2 Comments

  1. hahahaha.. selamat sudah lepas dari kutukan. ditunggu workshop berikutnya.. sy bersedia lg menjadi tester!

    • Semoga ada workshop yg lain di Indonesia.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: